s Birdwatch Serbia - aktivnosti na razvoju posmatranja ptica u Srbiji

Dosadašnje aktivnosti na razvoju posmatranja ptica

Posmatranje ptica u Srbiji ima veliki potencijal zbog očuvane prirode, velikog broja vrsta ptica i njihovih staništa. Tokom burnih 1990-ih godina Srbija nije bila često posećivana destinacija i za veliki broj turista još uvek je nepoznata. Ovo neotkriveno blago u srcu Evrope može da ponudi puno toga iskrenim ljubiteljima prirode.

Veliki potencijal prepoznat je od strane vodeće receptivne agencije u Srbiji, turističke agencije Magelan corporation koja je prva započela aktivnosti na promociji posmatranja ptica u Srbiji i dovođenju turističkih grupa iz inostranstva.

Ove aktivnosti ostvaruju se kroz Asocijaciju za razvoj turizma VisitVojvodina. Doveli smo specijalizovane novinare i turoperatore iz Velike Britanije (2004. i 2005), radili smo edukaciju upravljača zaštićenih prirodnih dobara (2006-2008), kreirali veb sajt www.birdwatchserbia.rs (2007), organizovali prvu konferenciju o posmatranju ptica (decembar 2008), štampali brošuru na engleskom jeziku u cilju promocije posmatranja ptica u Velikoj Britaniji i na drugim stranim tržištima (2009) i konačno, pripremili brošuru na srpskom jeziku (februar 2010). Kao rezultati naših napora, došle su turističke grupe iz Belgije i Velike Britanije.

Birdwatching in Serbia Catalogue Birdwatching in Serbia Catalogue

Aktivnosti VisitVojvodine podržali su: Turistička organizacija Vojvodine, Turistička organizacija Srbije, Turistička organizacija Novog Sada, Sekretarijat za zaštitu životne sredine i održivi razvoj AP Vojvodine. Članice klastera Istar 21, koji se bavi razvojem  i promocijom turizma duž Dunava, takođe su prepoznale značaj i podržale razvoj posmatranja ptica.

Pored razvoja i promocije posmatranja ptica, VisitVojvodina radi na očuvanju prirode, multietničkog kulturnog nasleđa u Vojvodini, a takođe je i jedan od pokretača prvog domaćeg online rezervacionog sistema i najvećeg turističkog sajta o turizmu Srbije, VisitSerbia.

Magelan Corporation sarađuje sa profesionalnim i odgovornim lokalnim partnerima koji pružaju kvalitetne usluge i brinu o očuvanju životne sredine. Naš osnovni cilj je da se posetiocima priušti istinsko uživanje i šansa da dožive sve lepote Srbije. Kao dodatak izuzetno raznolikom ptičijem svetu, osim tura posmatranja ptica, turisti takođe mogu da uživaju u bogatom kulturno-istorijskom nasleđu manastira, dvoraca, muzeja i salaša, u uzbudljivom provodu, u upoznavanju meštana i njihovih običaja, u tradicionalnim specijalitetima i gostoljubivošću po kojoj je Srbija nadaleko poznata.