Prvi sajam posmatranja ptica u Srbiji

Prvi sajam posmatranja ptica Birdwatch Serbia koji je planiran za predposlednji vikend meseca maja, u subotu 22.05.2010 je i svečano otvoren u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica.

Na ovom prvom sajmu, organizatori sajma SRP Zasavica i Asocijacija za razvoj turizma VisitVojvodina, imali su za cilj da predstave ovaj vid hobija koji će uticati na povećanje turističkih kretanja i povećanje provođenje slobodnog vremena u prirodi.

Birdwatching (posmatranje ptica) jedan je od segmenata turističke ponude koji je u mnogim zemljama razvijen i donosi značajne prihode. Ulaganja u infrastrukturu za ovu vrstu turizma nisu velika, a mnoga zaštićena prirodna dobra su već spremna za promociju. Cilj je promovisati ovu vrstu hobija i interesovanja na pre svega domaćem, a zatim i na inostranom tržištu kako bi se povećao broj dolazaka turista u ZPD i omogućio veći prihod na održiv i odgovoran način.

Izlagači ovogodišnjeg sajma su prirodna dobra Srbije: Trešnjica, JP Palić-Ludaš, Ribarsko gazdinstvo Ečka, Elemir, Kamp i lovačka oprema SeFi doo, Gora-kamp oprema, NP Đerdap, SRP Stari Begej-Carska bara, Ovčarsko-kablarska klisura, Vojvodina šume sa svojih pet lokaliteta (Gornje-podunavlje, Koviljsko-petrovaradinski rit, Deliblatska peščara, Obedska bara) i nevladine organizacije koje se bave održivim razvojem: Udruženje ljubitelja prirode Riparia. Kroz sajam učesnici i posetioci će imati priliku da se upoznaju i saznaju nešto više o pticama Zasavice, ovdašnjem hobiju Birdwatching kroz radionice i praktično kroz posmatranje ptica peške ili iz brodića.

Podršku sajmu su dali sponzori koji su svoje proizvode dali za nagradni fond sajma (Dvogled od Se Fi - Gora kamp i lovačke opreme, knjige Udruženja ljubitelja prirode Riparia, Izlet Mesne zajednice Mokrin, Izlet iznenađenja Turističke agencije Magelan…), a sajam je svečano otvorio Pokrajinski sekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Slobodan Puzović i državni sekretar za turizam Goran Petković.

  • Sve slike sa sajma posmatranja ptica pogledajte u GALERIJI >>>